Wilnis

Talloze ongevallen in Karwei Mijdrecht

Afgelopen maandagavond was de Karwei uit Mijdrecht met vijf ongevallen het toneel voor de jaarlijkse oefening van EHBO vereniging Wilnis en Brandweer Wilnis. De twee hulpverleningsinstanties werken al jaren samen tijdens de oefening. De hulpverleners werden geconfronteerd met veertien slachtoffers met uiteenlopende letsels bij de bijna levensechte ongevalssituaties. Dankzij de samenwerking tussen de vereniging en de brandweer kunnen de hulpverleners ook de onderlinge communicatie met andere hulpverleningsinstanties oefenen.

Auto-ongeval

De EHBO’ers werden ingedeeld in vier teams die over de avond verdeeld eerste hulp verleende bij de slachtoffers van vijf scenario’s. Buiten de Karwei had een automobilist twee fietsers aangereden. De brandweer stond paraat en werd snel door de EHBO teams opgeroepen om te assisteren bij de beknelde fietser. De automobilist had geen gordel om en was tegen de ruit geslagen. De tweede fietser kwam er met wat lichtere verwondingen vanaf, die de EHBO’ers ook netjes verzorgden.

Heet onder de voeten

Binnen in de Karwei maakten onder meer een kapot gevallen glasplaat, val van een trap, elektriciteitsongeval en het welbekende BBQ steekvlam ongeval, het de EHBO’ers ook heet onder de voeten. “De spanning die je als EHBO’er tijdens de oefening ervaart, is heel bijzonder’, aldus Hans Voshart, EHBO’er bij de Wilnisse EHBO vereniging. “Dit komt doordat de Lotus slachtoffers het letsel zo echt mogelijk grimeren en naspelen. De glaswonden, open botbreuk en brandwonden zijn haast niet van echt te onderscheiden. Samen met het goede toneelspel van de Lotus slachtoffers, kom je bijna helemaal in een echte ongevalssituatie terecht. Het is ieder jaar weer super spannend en leuk om dat op deze manier op wat grotere schaal te oefenen.”

Daarnaast gingen de EHBO’ers creatief aan de slag met pleistertechnieken om wonden aan vingers, knokkels, tussen de vingers en op de neus zo netjes mogelijk te verbinden. Een effectieve pleister, die goed dekkend is en blijft zitten, blijkt nog niet altijd zo eenvoudig. Met een aantal handige kniptechnieken blijven pleisters op die lastige plekken veel beter zitten.

Oefendoelen

De waarnemers van de ongevalssituaties waren over het algemeen zeer tevreden. Alfred Strijk, ambulanceverpleegkundige en waarnemers tijdens de oefening vertelt: “Vooraf waren er drie oefendoelen vastgesteld. Ten eerste snel en adequaat handelen van de EHBO’ers. Dat kan echt een leven redden. Ten tweede het oefenen van de communicatie onderling met hulpverleners en continu geruststellen van de slachtoffers. Communicatie blijft namelijk lastig, al helemaal in stresssituaties. En tenslotte kregen alle EHBO’ers door de carrouselvorm de gelegenheid heel veel verschillende EHBO competenties te oefenen. Het is een mooie nulmeting voor het begin van het seizoen. Alle leden weten nu voor zichzelf waar zij nog oefening nodig hebben.”

Nieuwe EHBO cursus

In oktober start EHBO vereniging Wilnis een nieuwe cursus EHBO van 14 lesavonden in De Schakel in Wilnis. De praktijkgerichte lessen worden gegeven door een ervaren EHBO docente van 19.30 – 21.30 uur. Bij de cursus zijn het EHBO lesboek, alle lesmaterialen en het examen inbegrepen. Na het behalen van het EHBO diploma van het Oranje Kruis, hou je bij EHBO vereniging Wilnis met tenminste 8 herhalingslessen per seizoen het EHBO-diploma actueel. In een gezellige groep werken we praktijkgericht aan het bijhouden van de Eerste Hulp competenties. Geïnteresseerd in een cursus EHBO? Meer informatie: www.ehbowilnis.nl of bel 0297-285993. Schrijf je gauw in: info@ehbowilnis.nl.

Fotoalbum