Wilnis

Rellen bij voetbalvereniging

Inleiding

Op 7 september heeft een grote EHBO oefening plaats gehad in Wilnis. De oefening werd georganiseerd door KNV EHBO afdeling Wilnis in samenwerking met:

  • Vrijwillige Brandweer Wilnis
  • EHBO diensten Mijdrecht
  • Voetbalvereniging CSW
  • Lotuskring Uithoorn

Op maandagavond 7 september zijn verschillende hulpverleningsinstanties uitgerukt voor een EHBO-oefening bij voetbalvereniging CSW in Wilnis. KNV EHBO afdeling Wilnis organiseerde de oefening in samenwerking met de Vrijwillige Brandweer Wilnis en EHBO-diensten Mijdrecht, waarbij tijdens de belangrijkste wedstrijd van het jaar door een jarenlange rivaliteit tussen 2 teams flinke rellen zijn uitgebroken. Uiteindelijk hielpen de hulpverleners 12 pseudoslachtoffers met zeer ernstige tot lichte verwondingen.

Vechtpartijen

In het scenario van de oefening geeft de scheidsrechter in de beslissende minuut een strafschop, waardoor de situatie escaleert. Spelers raakten slaags en de scheidsrechter ontvangt rake klappen. De supporters op de tribune gaan flink met elkaar op de vuist. Leden van de EHBO vereniging Wilnis en EHBO-diensten Mijdrecht probeerden de slachtoffers zo snel en vakkundig mogelijk te helpen. Alleen bleven de supporters opstandig en werkten de hulpverleners flink tegen. Twee zeer baldadige supporters bedreigden de hulpverleners en slachtoffers met glas en hadden elkaar ook flinke snijwonden toegebracht.

Brand in de kleedkamer

Een supporter steekt uit frustratie de kleedkamer van de thuisclub met een brandbom in de brand, waardoor ook Vrijwillige Brandweer Wilnis in actie moet komen. Helaas ging de bom te vroeg af en raakte de dader zelf hierdoor zijn voet kwijt. In de kleedkamer bevonden zich nog twee personen die zware verbrandingen en luchtwegproblemen door ingeademde rook hadden opgelopen.

Lotusslachtoffers en hulpverleners

Deze oefening is het startsein van het nieuwe seizoen voor de EHBO vereniging Wilnis. Samen met Vrijwillige Brandweer Wilnis en EHBO-diensten Mijdrecht worden de vaardigheden van de hulpverleners op de proef gesteld. Daarnaast is de onderlinge communicatie een belangrijk element om een grote hulpverleningsactie te doen slagen. De lotusslachtoffers van Lotuskring Uithoorn bootsten zeer waarheidsgetrouw de verwondingen en situaties na.