Wilnis

EHBO oefening in C1000 Wilnis

Inleiding

Afgelopen dinsdagavond heeft C1000 in Wilnis in samenwerking met EHBO vereniging Wilnis (KNV EHBO afdeling Wilnis) een EHBO-oefening voor de medewerkers gehouden. De C1000 heeft diverse medewerkers in dienst die een BHV of EHBO-diploma bezitten om in de winkel eerste hulp te kunnen verlenen. De oefening op de werklocatie versterkt de EHBO-vaardigheden en samenwerking van het personeel. De diverse ongevalssituaties waren afgestemd op situaties die kunnen voorkomen in een supermarkt. Gedurende de avond kregen de personeelsleden en EHBO’ers te maken met diverse botbreuken, snijwonden, verstuikingen en reanimatie.

Bewusteloze supermarktbezoeker zonder ademhaling

Vijf ongevalssituaties

De oefening vond plaats tijdens een reguliere avondopening, om de situatie zo werkelijk mogelijk na te bootsen. Vijf teams van C1000 medewerkers behandelden in samenwerking met een EHBO’er van de Wilnisse vereniging vijf ongevalssituaties. De slachtoffers werden gespeeld door LOTUS-slachtoffers (geoefende ‘acteurs’ die slachtoffers naspelen). Observeerders, de Lotussen en een politieagent gaven na de oefening feedback op de handelingen van de EHBO’ers.

Aanschudden slachtoffer

Levensreddende handelingen

Gelukkig zijn er in de supermarkt normaal gesproken weinig situaties waar EHBO’ers voor nodig zijn. Toch kunnen er onverwachte situaties opduiken, waarbij reanimatie en het gebruik van een AED het leven van een klant kan redden. De organisatie is creatief geweest met het bedenken van verschillende situaties. Medewerkster Leny was eerst wel wat zenuwachtig voor de oefening. “Zo vaak krijg je niet met dit soort situaties te maken. Maar toen ik eenmaal bezig was, ging het eigenlijk wel goed,” vertelt ze. “We kregen te maken met een medewerker die uitgleed over een gladde vloer. Dat was een lastig slachtoffer.” Haar collega Marga vertelt na de oefening ook enthousiast: “Ik ben er nu achtergekomen dat ik minder weet dan ik dacht dat ik wist. Als je het niet veel gebruikt, dan blijft het toch minder hangen. Daarom is herhaling en zo’n oefening echt belangrijk. Ik kwam tijdens de oefening bij klant die een potje jam heeft laten vallen en daarbij twee flinke stukken glas in de hand kreeg. Ergens vaag wist ik wel wat ik moest doen, maar de uitvoering blijkt dan wel diep weggezakt.”

Snelle kantelmethode.

Meer informatie EHBO vereniging

Kijk op www.ehbowilnis.nl voor meer informatie over KNV EHBO afdeling Wilnis. KNV EHBO afdeling Wilnis verzorgt opleiding- en herhalingslessen voor het officiële EHBO-diploma inclusief verbandleer, reanimatie en AED. In het najaar van 2012 start de vereniging een nieuwe EHBO-opleiding. De EHBO’ers van KNV EHBO afdeling Wilnis worden ingezet voor EHBO hulpverlening bij diverse activiteiten, waaronder de Avond4Daagse, Wilnis Festival en sportevenementen. Meer informatie kunt u opvragen via info@ehbowilnis.nl.

Verwonding aan arm.