Wilnis

Buurt barbecue om nooit te vergeten

EHBO vereniging Winis is van mening dat je EHBO vaardigheden het beste leert in echte praktijksituaties. Daarom heeft de EHBO vereniging in het dorp van Wilnis in samenwerking met de Brandweer een grote EHBO-oefening georganiseerd. De EHBO-leden en brandweer werden op maandagavond 1 september ter plaatse geconfronteerd met een ernstig ongeval met 8 slachtoffers. De slachtoffers zijn gespeeld door opgeleide LOTUS-slachtoffers, die de verwondingen zo echt mogelijk schminken en de slachtofferrol spelen.

Ondenkbaar scenario

Hanneke Vrensen is die avond de bevelvoerder van de EHBO vereniging uit Wilnis: “Voor aanvang van de oefening hebben wij natuurlijk geen idee wat er is gebeurd, zodat we onder zo reëel mogelijke omstandigheden oefenen. We moeten zo snel mogelijk samen met de brandweer de situatie beoordelen en onze mankrachten verdelen.” Hanneke voert voor het tweede opeenvolgende jaar het bevel tijdens de jaaroefening. “In het dorp van Wilnis gebeurt die avond volgens het scenario een ondenkbaar en vreselijk ongeval: een tractor met tank met explosieve chemische middelen scheurt open en explodeert precies ter hoogte van een buurt-BBQ. De chauffeur en zeven buurtbewoners raken licht tot ernstig gewond. Met de opgeroepen EHBO´ers proberen we dan alle gewonden zo snel en goed mogelijk te verzorgen. De brandweer waarborgt de veiligheid en zorgt dat de branden en het explosiegevaar zo snel mogelijk onder controle zijn.”

Verwondingen door drukgolf

Door de grote explosie heeft de chauffeur over zijn hele lichaam verbrandingen opgelopen. De explosie heeft een drukgolf veroorzaakt, waardoor allerlei BBQ-materiaal en bestek in de rondte vloog. Een omstander kreeg een rondvliegend mes in zijn buik en moest aan de zuurstof. Een ander slachtoffer had een vreselijke oogwond door een vork die in de rondte vloog. De brandweer en EHBO hadden hun handen ook vol aan een fietser die door een automobilist van schrik was aangereden. De brandweer moest de fiets doorknippen en de auto met speciale uitrusting optillen, om de man te bevrijden.

Reanimatie

De BBQ-kok van die avond voelde zich de hele middag al niet zo lekker. Dat bleek uiteindelijk om hartklachten te gaan. De explosie is de man te veel geworden en de EHBO´ers hebben hem moeten reanimeren. Hanneke licht toe: “Dankzij de combinatie van een goede kennis en kunde van reanimatie in combinatie met AED, kunnen veel meer levens gered worden. Een AED kan echter niet vakkundig zonder opleiding bediend worden. Daarom is het belangrijk om dit ook tijdens zo’n oefening te doen. Reanimatie en AED zit tegenwoordig gelukkig standaard bij de EHBO opleiding inbegrepen.”

Onverwachte hoek

Naast de zeer ernstige verwonden bekommerden de EHBO’ers zich ook over diverse slachtoffers met schaafwonden, snijwonden en botbreuken. “In de oefening zitten zo veel mogelijk van de meest gangbare zware en minder zware verwondingen verwerkt, die ook in de dagelijkse praktijk voorkomen,” aldus Hanneke. “Hoe ondenkbaar het scenario ook lijkt, een ongeluk komt nagenoeg altijd uit onverwachte hoek. Vaak gelukkig met kleinere verwondingen, maar ook grote, zoals een slagaderlijke bloeding, of een doordringende borstwond. Als dit niet goed wordt aangepakt, kan dit iemand het leven kosten. Maar bij adequaat en snel handelen, kunnen we als EHBO’er ervoor zorgen dat we de juiste eerste hulp bieden en de professionele hulpverlening het daarna van ons overneemt.

Evaluatie

Hanneke vertelt: “Aan het eind van de avond evalueren we de oefening gezamenlijk in de brandweerkazerne. De waarnemers hebben vooraf een aantal speerpunten waar zij op letten. Die worden tijdens de nabespreking aan de orde gesteld. Ook de professioneel opgeleide LOTUS-slachtoffers komen aan het woord over hoe zij zijn behandeld, of dit effectief was en wat de verbeterpunten zijn. Ieder jaar weer leer ik veel van de EHBO oefening. Eerst als EHBO’er actief in het veld, en nu leidinggevend als bevelvoerder. Het blijkt dat de communicatie tussen de verschillende hulpverleningsinstanties bij onze oefeningen steeds beter gaat. Maar er blijven natuurlijk altijd nog genoeg aandachtspunten over. Verder is het gewoon een ontzettend leuke aftrap van het begin van het seizoen.”

Weet u wat u moet doen?

Iedereen heeft wel eens met een ongevalletje of soms zelf een groter ongeval te maken. Met een goede EHBO opleiding kunt u het leven redden van misschien wel een familielid, vriend, mogelijke andere volwassenen of kinderen. EHBO vereniging Wilnis start in oktober een nieuwe EHBO opleiding, en heeft nog plaats voor 4 personen. Schrijf je daarom nu snel in via info@ehbowilnis.nl. Kijk op www.ehbowilnis.nl voor meer informatie over KNV EHBO afdeling Wilnis en de EHBO opleiding of de herhalingslessen. De EHBO’ers van KNV EHBO afdeling Wilnis worden ook ingezet voor EHBO hulpverlening bij diverse activiteiten, waaronder de Avond4Daagse, Wilnis Festival en sportevenementen.

Fotoalbum