Wilnis

Ongevallen in fabriek SC Johnson

Inleiding

Dat toepassen van EHBO in de praktijk wat anders is dan leren in een les, dat ervaren veel mensen dagelijks. Daarom houdt EHBO vereniging Wilnis ieder jaar aan het begin van het seizoen een grote EHBO oefening in samenwerking met brandweer Wilnis. Elk jaar wordt er een andere locatie uitgekozen en een ongevalsscenario met zo’n acht slachtoffers geschreven, zodat de EHBO’ers hun vaardigheden in de praktijk kunnen brengen. Een fabriekshal bij SC Johnson in Mijdrecht was op maandagavond 9 september het toneel voor deze EHBO oefening.

Druk en adrenaline

Hettie Overdijk, docent van de EHBO vereniging uit Wilnis, vertelt: “Tijdens de lessen gaat het er altijd gemoedelijk aan toe. We behandelen in de beginnerscursus en in de herhalingslessen theorie in combinatie met praktijk. We oefenen veel EHBO handelingen zoals reanimatie en verbanden aanleggen. Ook hebben we een aantal lessen LOTUS slachtoffers om verwondingen en slachtoffers zo echt mogelijk na te spelen. Toch ontbreekt dan vaak de druk en adrenaline van een echte ongevalssituatie. Daarom is zo’n grote oefening een perfect om de vaardigheden meer in het echt te oefenen. De ongevalssituatie grenst tijdens de oefening zo dicht aan de werkelijkheid, dat hier wel de druk en adrenaline aardig op kunnen lopen. Dan pas merk je als EHBO’er hoe je in een echte situatie mogelijk zou reageren.”

Kettingreactie van chaos

Ieder jaar is het een uitdaging om een locatie te zoeken en scenario te schrijven, wat de EHBO’ers en brandweerleden uitdaging biedt en een zo echt mogelijke situatie weerspiegelt. Dit jaar mocht de EHBO vereniging uit Wilnis de oefening houden in een fabriekshal van SC Johnson uit Mijdrecht. In de oefening worden zo veel mogelijk verschillende vaardigheden van de EHBO’ers op de proef gesteld. Het scenario begint wanneer een monteur tijdens onderhoudswerkzaamheden een flens van een chemische tank losdraait. De tank blijkt nog gevuld en onder druk en de monteur krijgt chemicaliën over zich heen. Dit brengt een kettingreactie van chaos in de hal teweeg.

Scenario

In reactie op het ongeval van de monteur, raakt een productiemedewerkster met haar hand bekneld in een machine. Twee voorbijrijdende heftruckchauffeurs letten niet meer op en botsen tegen elkaar en een hoge stapel pallets. Een magazijnmedewerkster hoort het tumult en rent een trap af naar beneden, maar struikelt en duikelt de trap af. Een autistische medewerkster blijkt last te krijgen van een hypo omdat zij vergeten is te eten. Haar collega die wil helpen wordt gestoken door een wesp, en raakt door een allergische reactie al snel bewusteloos. Tot overmaat van ramp krijgt het hoofd BHV die is toegesneld net op dat moment een beroerte.

“De brandweer moest in deze situatie eerst de locatie veiligstellen, door de lekkage van chemicaliën op te heffen. Daarna kon de EHBO bevelvoerder van SC Johnson de 18 deelnemende EHBO’ers van onze vereniging in teams verdelen over de 8 slachtoffers. Ieder team kreeg zo met zijn eigen uitdagingen te maken, van chemische brandwonden, shock door interne bloedingen, gebroken been en ribben tot reanimatie aan toe. Met zo’n oefening kan ik ook zien wat oefenstof is die we het komende seizoen weer terug willen laten komen. Het is een perfect startpunt voor het begin van ons seizoen en een leuke manier om ook eens met andere hulpdiensten samen te oefenen. Bovendien krijgen we altijd waardevolle feedback van de brandweer,” aldus Hettie, die als waarnemer heeft bekeken hoe de EHBO’ers de situatie aanpakten.

Uitdaging

Hettie vervolgt: “Zeker voor de nieuwe EHBO’ers, die net vorig seizoen in april hun cursus hebben afgerond, is dit een ware uitdaging. Zij weten nog niet wat ze kunnen verwachten. Zo’n grote oefening samen met de brandweer kan dan best indrukwekkend zijn. Maar een echte hulpverlening is vaak ook indrukwekkend voor de hulpverlener, dus dat maakt deze oefening alleen maar realistischer.”

Nieuwe EHBO cursus

Dit jaar start EHBO vereniging Wilnis start vanaf oktober op de woensdagavond weer met een nieuwe cursus EHBO met AED. In 14 lessen wordt op een praktijkgerichte manier geleerd wat je kunt doen bij kleinere en grote letsels; van een kleine snee tot grote bloeding of een botbreuk. Inschrijven kan nog tot 25 september via info@ehbowilnis.nl.

Fotoalbum