Wilnis

Auto-ongeluk op Donkereind Wilnis

Inleiding

Voor een hulpverlener is goed observeren, slachtoffers uitvragen en duidelijk en continu communiceren met je slachtoffers en collega’s essentieel. Dit werd geoefend door de hulpverleners van EHBO vereniging Wilnis en brandweer Wilnis tijdens de grote jaarlijkse oefening. Op dinsdagavond 3 september 2019 was Donkereind in Wilnis de locatie van het in scène gezette ongeval met een tractor met aanhanger, twee auto’s en twee fietsers. De Lotusslachtoffers speelden met verve zeer uiteenlopend letsel om de kennis en ervaring van de EHBO’ers en brandweer te testen.

Te hard rijden

Een tractor neemt de bocht veel te snel en krap, waardoor één te hoog opgestapelde hooibaal op een tegemoetkomende auto stort. De bestuurder zit bewusteloos en bekneld in zijn auto en wordt uiteindelijk bevrijd door de brandweer. Daarna kunnen de aangewezen EHBO’ers hulp verlenen. De bijrijder is een grote uitdaging voor de EHBO’ers met zwaar letsel aan rug en hoofd. De voorzitter van de EHBO vereniging, Frank Hopman, legt uit: “Alleen door heel voorzichtig te handelen kunnen de brandweer en de EHBO nog ernstiger letsel voorkomen. Daarom is goed onderling communiceren en een goede kennis van vaardigheden belangrijk.”

Kalmte bewaren

De voorzitter vervolgt: “De hulpverleners hadden nog een uitdaging. In de auto zit ook een baby van nog geen jaar oud die niet meer reageert en ademt. De EHBO’ers startten de reanimatie tot de komst van de ambulance. De oma van de baby zat er naast en dan komt geruststellen er ook nog bij kijken. De emoties lopen snel hoog op in zulke situaties. Zie dan de kalmte maar te bewaren.”
Zonder gordel

Een andere auto kan niet op tijd remmen en klapt op het andere voertuig. Deze automobilist reed zonder gordel en liep nekletsel op doordat hij tegen het voorruit klapte. De hulpverleners zijn gelukkig getraind om slachtoffers met vermoedelijk nekletsel zo snel mogelijk te stabiliseren en om daarbij ernstiger letsel te voorkomen.

Drenkeling

Om de chaos compleet te maken schrokken ook nog twee fietsers zo van het ongeluk dat hun sturen tegen elkaar aanbotsten. De ene belande in de sloot en de andere valt lelijk. Het gevolg is dat de hulpverleners zich moeten bekommeren om een bewusteloze drenkeling met open botbreuk aan het been en de tweede fietser met een gebroken schouder en schaafwonden.

Praktijkoefening

De voorzitter vertelt: “De oefening biedt genoeg uitdagingen voor de hulpverleners om hun vaardigheden te testen. Doordat we met professionele Lotusslachtoffers werken, die getraind zijn om verwondingen te schminken en heel waarheidsgetrouw slachtoffers na te spelen, komt zo’n oefening heel dicht in de buurt van de praktijk. Tegelijk is dit een ideale gelegenheid om vast te stellen waar we het aankomende seizoen tijdens de herhalingslessen extra aandacht aan gaan besteden.”

Nieuwe EHBO cursus

Zelf ook EHBO leren? In oktober start EHBO vereniging Wilnis op de woensdagavond met een nieuwe cursus EHBO met reanimatie en AED. In de cursus komen alle basisvaardigheden van het EHBO aan bod. De cursus wordt afgesloten met een examen in het voorjaar van 2020. De cursus richt zich op EHBO vaardigheden voor het dagelijks leven, van grotere tot kleinere letsels. Op een praktijkgerichte manier leert de ervaren kaderinstructeur je wat je kunt doen bij een kleine snee, grote bloeding, een botbreuk of beroerte, enzovoorts.
Schrijf je voor 15 oktober 2019 in voor de nieuwe cursus EHBO met reanimatie en AED.

Dit kan via info@ehbowilnis.nl. Neem voor meer informatie contact op met Frank Hopman op telefoonnummer (0297)285993 of mail info@ehbowilnis.nl.

Fotoalbum