Wilnis

7 zwaargewonden in houtzagerij

Intro

Een harde knal, gegil, veel rook en twee fabriekshallen van een houtzagerij volledig gehuld in het donker. Zo startte de samenwerkingsoefening van de EHBO vereniging Wilnis en de Jeugdbrandweer Mijdrecht op donderdagavond 24 november jl. Voor de EHBO’ers en de Jeugdbrandweer de uitdaging om de zeven (zwaar)gewonden in het donker te vinden, waar nodig uit hun benarde positie te bevrijden en hun verwondingen te behandelen. Een ware beproeving doordat vanwege de kortsluiting het licht in beide fabriekshallen en buiten was uitgevallen.

Slachtoffer in paniek

Jaarlijkse grote oefening

Ieder jaar organiseert EHBO vereniging Wilnis een grote oefening samen met de brandweer met verschillende LOTUSslachtoffers voor haar leden. LOTUSslachtoffers zijn opgeleid tot het zo realistisch mogelijk grimeren van ernstige verwondingen en het uitbeelden van ziektebeelden. Voorzitter Frank Hopman vertelt: “Zo’n grote oefening is het moment om al de EHBO vaardigheden in de praktijk te brengen, te toetsen waar je nog meer oefening kunt gebruiken en de communicatie met andere hulpverleners te oefenen. Voor nieuwe leden is het in het begin heel spannend om de EHBO-vaardigheden in het echt toe te passen. Met zo’n oefening lijkt het net echt doordat we gebruik maken van LOTUSslachtoffers. Voordeel hiervan is, dat als we een fout maken, er gelukkig geen leven vanaf hangt. Je leert er ‘ongestraft’ van.”

Brandweer

Vingeramputatie

In het scenario stond dat er door kortsluiting in een van de machines rook ontstond en er paniek uitbrak onder de medewerkers. De brandweer kon al snel na aankomst de eerste hal vrijgeven voor de EHBO’ers. Zo konden zij veilig hun hulpverleningswerkzaamheden starten en de eerste slachtoffers behandelen. Eén medewerker die balken aan het zagen was, kwam door de plotselinge duisternis met haar vingers in het zaagblad van de machine terecht. Ze verloor een vinger en een andere vinger raakte gewond. Ze was zwaar in paniek. Twee EHBO’ers kalmeerde haar, stelpten de bloedingen en vonden de afgezaagde vinger terug. Vervolgens brachten ze haar naar het gewondennest in afwachting van professionele hulpverlening.

Een magazijnmedewerker was van de zoldertrap gevallen. Zijn schouder was uit de kom gegaan en hij had veel blauwe plekken op zijn hoofd. Ook dit slachtoffer werd al snel gelokaliseerd door de bevelvoerder. Deze droeg het slachtoffer over aan twee EHBO’er die de verdere zorg op zich namen.

Vinger eraf gezaagd

Rookinhalatie

De andere hal stond vol met rook doordat in de machine kortsluiting was ontstaan. De medewerker die daarmee aan het werk was raakte daarin bekneld. Zij werd bevrijd door de brandweer. Voor verdere zorg in verband met een gebroken arm en rookinhalatie, droeg de brandweer het slachtoffer over aan twee EHBO’ers. In deze hal werd ook een montagemedewerker aangetroffen met een schroef in haar vinger en inhalatieproblemen door de grote hoeveelheid ingeademde rook. Haar verwondingen werden behandeld door de EHBO’ers.

Vervoer naar het gewondennest

Bevrijding

Medewerkers waren buiten bezig met het verplaatsen van glasbokken. Doordat het licht was uitgevallen, stootte de heftruck ergens tegenaan. Hierdoor viel een glasplaat van de bok bovenop een medewerker. Hij liep daardoor een gebroken been op en had glas in zijn been. De jeugdbrandweer heeft de medewerker bevrijd. De EHBO’ers zorgde ervoor dat het slachtoffer niet verder onderkoeld raakte en vervoerde hem op een brancard naar het gewondennest.

Controleren waarden

Geen benen

Een kantoormedewerker in een rolstoel kwam naar de werkplaats en viel uit zijn rolstoel. Hij kon niet meer zelfstandig terug in de rolstoel komen. De EHBO’ers troffen hem rillend aan op de koude betonnen vloer. Verdere onderkoeling werd voorkomen en het slachtoffer werd teruggezet in zijn rolstoel. De EHBO’ers ontdekte dat het nog geen eenvoudige taak is om iemand zonder benen vanaf de grond in een rolstoel terug te plaatsen.

Voorkomen onderkoeling en geruststellen.

Lange zoektocht

De jeugdbrandweer had een uitdagende taak in het vinden van het laatste slachtoffer door de stroomuitval en de grote rookontwikkeling. Het betrof een medewerker die in de spuitcabine bedwelmd was geraakt omdat de afzuiginstallatie uitgevallen was. Hierdoor viel zij van de trap waarop zij stond te spuiten. Daardoor liep zij hoofdletsel op en lag zij bewusteloos op de grond. Het vervoer van dit slachtoffer per brancard door een smalle deuropening vereiste een speciale aanpak en goede samenwerking van de EHBO’ers. Dat was het sluitstuk van de oefening en daarmee kon de gezamenlijke evaluatie starten.

Klaarmaken voor vervoer.

Spannend

Dit jaar heeft de EHBO vereniging voor het eerst samengewerkt met de Jeugdbrandweer. De voorzitter van de EHBO vereniging geeft aan: “De samenwerking is erg goed bevallen. Ze zijn ontzettend gedreven en enthousiast. Dat is geweldig om te zien. Voor deze jeugdleden van de brandweer was het de eerste keer dat ze met LOTUSslachtoffers werkten. Ook voor hen was het spannend en leerzaam. Alles bij elkaar hebben we er allemaal veel van geleerd.”

Teamwork bij het verplaatsen van een slachtoffer.

Schrijf nu in

Meer foto’s zien van de oefening? Ga naar www.ehbowilnis.nl. EHBO vereniging Wilnis organiseert jaarlijks een nieuwe EHBO opleiding met AED en reanimatie. Geïnteresseerd? Ga naar de website of neem contact op met Frank Hopman op tel. (0297)285993 of mail naar info@ehbowilnis.nl.

Fotoalbum