Wilnis

11 geslaagden na 4-daagse EHBO cursus

Zaterdag 17 juni vierden de EHBO vereniging uit Wilnis en de Uithoornse wielerclub UWTC een gezamenlijk feest. Maar liefst 11 kandidaten kregen hun EHBO diploma uitgereikt, nadat ze eerder dit voorjaar geslaagd waren voor hun EHBO examen. Bij UWTC is EHBO van groot belang tijdens de wedstrijden door het hoge risico op letsels. Daarom werd besloten om aan te sluiten bij de EHBO cursus van EHBO vereniging Wilnis. In drie zaterdagen hebben de cursisten zich de basiskennis en -vaardigheden van het EHBO eigengemaakt.

Best wel even eng

De voor hun EHBO-diploma geslaagde vrijwilligers vertelden bij de diploma-uitreiking enthousiast over de EHBO cursus. “Het heeft me vier zaterdagen tijd gekocht, maar wat maakt dat uit als je iemand in nood kan helpen”, zegt Angelique Smink van de afdeling BMX bij UWTC. “Ik vond de lessen superinteressant en de docent was zo goed! Hij gaf ons heel veel informatie en had ontzettend veel materiaal mee. Daarnaast konden we veel oefenen op alle mogelijke kleine en grote nagemaakte verwondingen en ziektebeelden. Alle lessen was er namelijk een LOTUS-slachtoffer aanwezig. Ik schrok de eerste keer wel toen de LOTUS, acterend als slachtoffer, bleek gegrimeerd en met namaakverwondingen binnenkwam. Het beeld was nauwelijks van echt te onderscheiden. Dat was wel even eng. Totdat de LOTUS na de casus weer lachte. Dan weet je gelukkig dat het echt niet echt was.“

Reanimatiehandelingen

De vierde zaterdagochtend was examentraining. Natalie Waayman nam ook deel aan de cursus en legt uit: “We herhaalden als groep eerst alle reanimatiehandelingen. Dat was erg leerzaam, omdat je weer even door alle lessen van alle weken heen loopt. Daarna hebben we heel veel geoefend met twee LOTUS-slachtoffers.” ’s Middags was het spannende deel van de cursus, het examen. Natalie vervolgt, ”Het wachten totdat je aan de beurt bent is zenuwslopend. Hoewel ik het examen spannend vond, was het ook leuk. Je kunt namelijk laten zien wat je geleerd hebt. Omdat je het op een LOTUS laat zien, komt het toch een beetje echt over.“

Adequate hulp

Aan het einde van de middag deelden de examinatoren mede dat alle 11 kandidaten geslaagd zijn! Op 17 juni mochten de geslaagden hun felbegeerde EHBO diploma in ontvangst nemen. EHBO vereniging Wilnis en UWTC feliciteren alle 11 nieuwe EHBO’ers van harte met hun nieuwe EHBO diploma! Deelnemers en publiek bij wedstrijden van wielerclub UWTC hoeven zich voorlopig geen zorgen te maken over adequate hulp bij valpartijen en ander ongemak. Han Schouten, coördinator eerste hulpverlening bij UWTC, is blij met de forse aanwas. “We hadden zes EHBO vrijwilligers bij de club, nu zijn het er vijftien. Zo kunnen we weer even vooruit.”

Gebroken arm in de praktijk

Wijnand Gille kon zijn opgedane kennis intussen al in de praktijk brengen. Onlangs was Wijnand actief voor EHBO vereniging Wilnis bij een voetbaltoernooi en heeft daar hulp verleend bij meerdere kleine verwondingen en een speler met een bovenarmbreuk. Wijnand vertelt: “Ik herkende meteen de reactie van het slachtoffer zoals de LOTUS die ook speelde in de lessen. Zo blijkt maar weer hoe zinvol de EHBO cursus is geweest.”

Herhalingslessen EHBO

Het verworven EHBO diploma is twee jaar geldig. EHBO vereniging Wilnis biedt jaarlijkse herhalingslessen om het diploma geldig te houden, de vaardigheden op peil te houden en de kennis te verdiepen. Wie geïnteresseerd is in een EHBO cursus of EHBO herhalingslessen kan contact opnemen met Frank Hopman op tel. 0297- 285993 of mail info@ehbowilnis.nl. Website: www.ehbowilnis.nl.

Vergoeding zorgverzekeraar

Wie belangstelling heeft, kan mogelijk in aanmerking komen voor vergoeding van de cursuskosten door de zorgverzekeraar. Check de link in het nieuwsbericht op www.ehbowilnis.nl voor een overzicht.